1. Mitä kuun eri vaiheet merkitsevät?
Luonto muuttuu jatkuvasti, mutta kuun avulla voi seurata kiertokulkua ja ajoittaa omat työt.
Kun kuu kasvaa (= yläkuu, nouseva kuu, uudenkuun aika), on aika kylvää ja istuttaa satoa ylöspäin tekevät kasvit.
Täydenkuun jälkeen on vähenevän kuun aika (= alakuu, laskeva kuu, vanhan kuun aika), jolloin kylvetään ja istutetaan satoa maan alle tai tyveen tekevät kasvit.
Kun kuu on täysi, silloin ei tarvitse tehdä mitään. Silloin kasvuvoima vaihtaa suuntaa. Vanha kansa sanookin, että ”kuu kääntyy”. Suunnan muutos tapahtuu myös uudenkuun aikaan.
Vähenevän kuun lopulla kasvuvoima ei enää juuri nouse ylöspäin, joten silloin kannattaa perata rikkaruohoja.
2. Mihin kuukalenterin toimivuus käytännön puutarhatöissä perustuu?
Kuukalenterin käyttö ja luonnon tarkkaileminen on tuttua lähes kaikissa maailman kulttuureissa. Tieto perustuu siihen, miten luonnon nähdään toimivan vuosisadasta toiseen kaikkialla saman kuun ja auringon aikaansaaman vuorovesivoiman vuoksi.
Maanpäällisissä kasvinosissa vaihtelevat tuore ja kuiva aika. Nousevan kuun eli yläkuun aikaan nestevirtaus ja kasvunvoima vievät ylöspäin.
Vähenevän kuun aikaan suunta vaihtuu kohti juuria ja maanpäällinen osa on kuivimmillaan.
Kuun vaiheiden erot voi huomata, kun istuttaa perunoita kasvavan ja vähenevän kuun alussa, tai kasvavan ja vähenevän puolikuun aikana.
Ensimmäinen tekee pitkää naattia ylöspäin, mutta uusista perunoista tulee pieniä ja siemenperuna jää kovaksi. Jälkimmäinen tekee lyhyen naatin, paljon isoja mukuloita ja siemenperuna mätänee.
Perunalla on helppo kokeilla ja tarkastella kasvuajan eroja.
Ihanteellisin kylvö- ja istutusaika muille kuin juurikasveille on keväällä, jolloin auringon korkeus kasvaa. Kun työn tekee lämpimällä ja kostealla säällä aamupäivällä, antaa vuorokaudenkierrossa auringon kasvava voima parhaat olosuhteet kasvulle.
3. Miten esimerkiksi eri sipulilajikkeita viljellään?
Kun kasvattaa kevätsipulia, josta käytetään vihreä verso, kannattaa se istuttaa nousevan kuun aikaan. Silloin sipuli kasvattaa runsaasti vihreää naattia, mutta maan sisällä sen sipuliosa ei paisu.
Kun haluaa sipuliosan tai purjon varren paisuvan suureksi syksyyn mennessä, pitää laji
ke istuttaa vähenevällä kuulla. Vähenevän kuun vaikuttaessa paras aika on seitsemän täydenkuun jälkeistä päivää.
Lämmin sää, kostea maa tai kylvön jälkeinen sade vaikuttavat suotuisasti kasvuunlähtöön. Oma merkityksensä on lannoituksella sekä
maaperän ja istukassipuleiden laadulla.
4. Mitä tarhuri voi saavuttaa kuukalenteria seuraamalla?
Hermolepoa ja iloa saa, kun luonto hoitaa monet työt. Peukalo vihertyy ja epäonnistumiset jäävät vähemmälle. Osaamisen ja ammattiylpeyden lisäksi saa myös taloudellisen säästön, kun kalliita perennoja ja taimia ei istuta vähenevän kuun viimeisinä päivinä.
Vanha kansa kutsui kuunkierron viimeistä neljännestä ”kurjaksi viikoksi”. Silloin siemen meni hukkaan, eikä istutettu taimi juurtunut ja kasvanut kunnolla.
5. Miten kuutarhuri tekee kauden hoitosuunnitelman?
Ensin tarkkaillaan kevään tuloa. Eritellään kasvavan ja vähenevän kuun työt ja suunnitellen eri töille sopivat ajankohdat.
Kalenteriin kannattaa merkitä kylvöt, istutukset, ja perkaukset – päivän säätä unohtamatta. Jos ei tarkkaile ja merkitse, on vaikea muistaa, milloin työvaiheet tehtiin.
6. Miten kasvimaasta saa parhaan sadon?
Luonnon kanssa ei pidä tavoitella maksimaalista hyötyä, vaan noin 80 prosenttista onnistumista. Luonnossa vaihtelevat sää, kasvitaudit, hyönteiset, jänikset, myyrät ja muut satoa luvatta napostelevat.
Kokonaisuudelle pitää antaa tilaa. On opeteltava käyttämään eri keinoja sen mukaan, mitä kevät, kesä ja syksy tuovat. Joskus pitää hävittää tuholaisia vähenevän kuun aikaan, joskus riittää että lisää lannoitetta. Puutarhurin pitää olla tarkka havainnoimaan, miten luonto toimii.
Kuukalenteri on vain yksi apuväline. Kun tarkkailee luontoa, pärjää vähitellen ilmankin. Tosin kuu voi olla joskus pitkään pilven takana, siksi sen asennon voi välillä joutua tarkastamaankin.
Lue myös: