Quantcast
Channel: Puutarha - Kotiliesi.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 662

Monivuotiset hautakukat: Nämä lajit sopivat haudalle – kaikkia perennoja ei suositella

$
0
0

Monivuotiset hautakukat tuovat helpotusta haudan ylläpitoon, kun kasveja ei tarvitse istuttaa ja poistaa joka vuosi eikä kuihtuneita kukkia tarvitse yleensä nyppiä. Helpotus voi olla tarpeen etenkin, jos hauta sijaitsee kaukana. Perennat ovatkin yleistyneet hautakukkina, kun ennen istutettiin enimmäkseen kesäkukkia.

Lue myös: Perennan jakaminen ja lisääminen – näillä ohjeilla onnistut!

Seurakunnat hoitavat hautausmaan yleiset alueet ja istutukset. Seurakunnat järjestävät myös hoitopalveluita, joiden hintaan sisältyvät kukat, niiden istuttaminen, hoito ja poiskorjuu. Palveluun kuuluvat kukat ovat yksivuotisia. Jos hankkii ja istuttaa hautakukat itse, ne täytyy myös hoitaa itse.

Monivuotiset hautakukat

Haudalle voi istuttaa monivuotisia ruohovartisia kasveja eli perennoja. Puita tai pensaita ei saa istuttaa. Haudalle istutetut kasvit eivät saa levitä ympäristöön. Jutun lopusta löydät listan vältettävistä perennalajeista.

Kun istuttaa montaa eri lajia, hauta kukkii keväästä syksyyn. Aina kasvin arvo ei ole kukissa, vaan kaunislehtiset perennat voivat olla hyvä vaihtoehto.

  • Hyvin paahteiselle haudalle kannattaa istuttaa kivikkokasveja, kuten mehitähtiä, sammalleimuja, ajuruohoa, sininataa tai ristikkejä, jotka selviävät istutuksen jälkeen sadeveden turvin. Ne leviävät nopeasti peittämään maata, mutta pysyvät kurissa, kun ruohoa ympärillä leikataan.
Mehitähti on monivuotinen hautakukka

Mehitähti © Suvi Laine

Monivuotiset hautakukat

Sammalleimu © Pauliina Salonen

  • Aurinkoisella kasvupaikalla viihtyvät myös sarviorvokit, kallioiset, karpaattienkellot ja loistosalviat. Suosi melko matalina pysyviä lajeja, jotta varret pysyvät pystyssä tukematta. Jos perenna pitkillä helteillä ränsistyy, leikkaa versot alas, kastele ja kata maa taimen ympärillä mullalla, niin kasvi toipuu.
Sarviorvokki on monivuotinen hautakukka.

Sarviorvokki © Suvi Laine

Monivuotiset hautakukat

Karpaattienkellot © Jorma Marstio

Loistosalvia

Loistosalvia © Pauliina Salonen

  • Varjossa viihtyvät kauniisti kukkivat särkyneetsydämet, jaloangervot ja kurjenpolvet. Lehtevät kuunliljat, vuorenkilvet ja kotkansiipisaniaiset säilyvät kauniina läpi kesän. Matalista maanpeittäjistä varjoon sopivat taponlehti ja varjoyrtti.
Särkynytsydän

Särkynytsydän © Pekka Holmström

Monivuotiset kukat varjoisalle paikalla

Jaloangervo © Pekka Holmström

Kurjenpolvi

Kurjenpolvi © Pauliina Salonen

Ruusuja hautausmaalle?

Jaloruusuja käytettiin hautausmailla ennen vanhaan paljon, mutta niiden talvenkestävyys on epävarmaa. Pensasruusuja ei pidä istuttaa.

Äitienpäiväruusun voi tuoda haudalle ja kasvattaa sen yksivuotisena. Suotuisissa oloissa se talvehtii ulkonakin.

Jaloruusu

Jaloruusu © Jarmo Wright

Älä istuta näitä perennoja haudalle

Vaikka ympäröivän nurmikon leikkaaminen rajoittaa perennojen leviämistä, seurakunnat toivovat, etteivät haudalle istutettavat perennat olisi siemenistä tai rönsyistä voimakkaasti leviäviä lajeja.

Vältettäviä lajeja ovat esimerkiksi

  • rönsytiarella
  • suikeroalpi
  • pikkutalvio
  • sormustinkukka
  • kallionauhus
  • tarha-alpi
  • viiruhelpi
  • tuoksukurjenpolvi
  • rentoakankaali
  • maahumala
  • punaväriminttu
  • kanadanvuokko

Myöskään puita tai pensaita ei saa istuttaa hautausmaalle.

Istuta monivuotiset hautakukat näin

  1. Istuta taimet keväällä, kesällä tai syksyllä – perennoja voit istuttaa läpi kasvukauden.
  2. Muokkaa kukkapesän multa ja sekoita siihen pitkäkestoista lannoitetta, kuten kanankakkarakeita. Kalkitse 2–3 vuoden välein. Lisää lannoitetta keväisin ennen taimien kasvuunlähtöä.
  3. Istuta taimet entiseen syvyyteensä siten, että ne mahtuvat kasvamaan kokoa. Kivikkokasvit 10-15 sentin välein ja yksittäisperennat 15-30 sentin välein.
  4. Kastele istutuspaikka perusteellisesti istuttamisen jälkeen. Jos on kuivaa, kastele aina haudalla käydessäsi.
  5. Perennat saattavat ajan oloon kasvaa tiheiksi ja kaivata jakamista. Nosta silloin juuripaakku ylös, jaa taimi 2–4 osaan ja istuta osa taimista takaisin. Vie ylimääräiset taimet pois.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 662

Trending Articles